Experter på miljöhus
Vi hjälper dig navigera i den nya lagen lagen om avfallshantering och reglerna för miljöhus, så att du fattar rätt val kring bygget.
Läs mer om miljöbyggnad nedan och kontakta oss så hjälper vi er gärna kring valen av miljöhus.
Vi hjälper dig navigera i den nya lagen lagen om avfallshantering och reglerna för miljöhus, så att du fattar rätt val kring bygget.
Läs mer om miljöbyggnad nedan och kontakta oss så hjälper vi er gärna kring valen av miljöhus.
Den nya lagen om avfallshantering som träder i kraft 2024 och 2027 innebär förändringar i hur avfall ska sorteras och hanteras. Fastighetsägare, som BRF, måste säkerställa att bostäder har anpassade avfallsutrymmen för att möta kraven på ökad sortering, bland annat för matavfall och plast. Syftet med lagarna är att förbättra återvinning och minska miljöpåverkan, och det ställs högre krav på insamling och återvinning av olika typer av avfall.
För mer detaljer, besök Samiljö.
Reglerna kring val av miljöhus och allt kringliggande är många, och det är mycket att tänka på kring ett nytt miljöhus
En regel är att det skall vara väl anpassat efter hämtningspersonalens arbetsmiljö, där bl.a. tillgänglighet, säkerhet och miljö står i fokus.
En annan viktig del är trygghetskänslan för dem boende som skall sortera.
Riktlinjer från Avfall Sverige:
”1. Avfallsutrymmen ska utformas så att de känns trygga och tilltalande. 2. Avfallsutrymmen ska utformas så att de anpassas till omgivande miljö och stämmer överens med andra byggnader vad gäller volym, form och färg”
Detta ställer många krav på utformning, belysning, ventilation, tillgänglighet, placering. Tex föreslås flera ljusinsläpp för att öka trygghetskänslan.
Det är även starka riktlinjer att boende skall uppmanas att sortera där placering är extra viktig, tex på väg till parkeringen, på väg till lokaltrafik eller liknande. Det skall med andra ord inte vara beläget vid en mörk sänka.
Vilka fraktioner skall finnas
Lagkrav:
I eller i anslutning till en byggnad ska det finnas utrymmen eller anordningar för hantering av avfall som kan nyttjas av alla brukare av byggnaden ( d.v.s både boende och verksamheter).
Kommunens lokala avfallsföreskrifter ska följas.
Om större mängder farligt avfall beräknas förvaras i avfallsutrymmet behöver tillstånd för hantering av brandfarlig vara sökas.
Insamlingen av avfall vid ny- och ombyggnation ska omfatta lösningar för minst följande fraktioner:
• Matavfall
• Pappersförpackningar
• Plastförpackningar
• Metallförpackningar
• Ofärgade glasförpackningar
• Färgade glasförpackningar
• Restavfall
Riktlinjer:
Insamlingen av avfall vid ny- och ombyggnation bör även omfatta lösningar för minst följande fraktioner:
• Returpapper, t.ex. tidningar
• Elektronik, ljuskällor och batterier
• Grovavfall
• Återbruk
• Textil
För mer information besök även miljöhusexperten.se
Tillsammans går vi igenom era önskemål om utformning, placering mm.
Vi gör en beräkning av hur mycket avfall er förening behöver sortera Utefter resultatet tar vi fram en totalyta som krävs på miljöhuset.
När vi har all fakta vi behöver kan vi börja projektera fram hur huset skall se ut, hur stort det skall vara, placeringen av huset, projektering av installationer och övriga ritningar som behövs för att uppföra ert miljöhus. Vi tar i kort fram dem handlingar ni behöver för att söka bygglov.
Kontakta oss med era önskemål, så hjälper vi er direkt! Vi är redo att agera snabbt och effektivt för att hålla ert projekt på rätt spår. Använd vårt kontaktformulär om du vill motta en offert för ditt projekt eller om du har några frågor om oss. Kontakta oss nu – vi ser fram emot att skapa något fantastiskt tillsammans!